До
доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев,
главен държавен здравен инспектор
До
д-р Стойчо Кацаров
Министър на здравеопазването
До
медиите в Р България

Заслужен ли е поредният шамар за образованието на българските деца

Уважаеми дами и господа,

От Асоциацията на езиковите центрове в България изказваме нашето остро несъгласие с поредния опит за демонизиране на българския неформален образователен сектор и посочването му като главен виновник за разпространението на Ковид 19 в обществото, и по-специално в българските училища.

Смятаме, че това е говорене “наизуст”, вследствие на непознаване на начина ни на работа, въпреки изпратените от нас многобройни писма до институциите, в които обясняваме подробно как работим и какви мерки за защита на здравето на децата и учителите спазваме.

Оставаме с впечатлението че тези писма или не стигат до вас, или сме просто обичайните заподозрени, защото вдигаме най-малко шум.

Затова още веднъж повтаряме твърдението си, че времето, което българските деца прекарват в изучаване на ключови компетенции в нашите центрове, е вероятно най-безопасният сегмент от тяхното ежедневие, защото:

  • Децата прекарват при нас средно по 2-3 астрономически часа седмично. За сравнение, повече време те прекарват в градския транспорт, в заведения за хранене, дори междучасията в училище са повече за една седмица.
  • Като говорим за междучасия, при нас няма такива между часовете. Приели сме тази мярка, за да няма контакт между децата. Това не е изискване към нас, но го практикуваме вече втора учебна година.
  • При нас ВСИЧКИ деца и персонал носят маски. Мерки, които чак сега се препоръчват в държавните училища, ние практикуваме от 2 години.
  • При нас в клас има по 10 деца, сами на чин, на посоченото в заповедта отстояние. В училищните класове децата са три пъти повече в класна стая, а в градския транспорт – 7-8 пъти повече. Без отстояние и много често, както всички виждаме – и без маски.
  • При нас има незасичане на паралелки при вход и изход. Отново безпрецедентна мярка, която не се среща в никой друг сектор.
  • Проветряване и дезинфекция са сред стриктно спазваните мерки.
  • Българските учители от неформалния сектор бяха сред първите, които помолиха с писмо до РЗИ да бъдат включени в плана за ваксинация от фаза 2. Нивата на ваксинация сред нашия персонал надминават тези в държавните училища.

Ако това не е достатъчно, за да разберете защо не приемаме да бъдем обявявани за виновник за разпространението на Ковид 19, ви КАНИМ НА ОТКРИТ УРОК в удобно за вас време, за да разберете какви свръх усилия полагаме, за да не изостават българските деца в развитието на една от най-важните компетенции в съвременния свят – езиковата.

След толкова приказки, че училищата ще бъдат затваряни последни, ето че пак ставаме свидетели на същото. Или просто нас отново не ни смятат за част от българското образование?

Искаме да кажем нещо много ясно – езиковите центрове в България не са “търговците в храма”, а са неизменна и значима част от българското образование. Не забравяйте, че сред децата, които ние подготвяме днес, са и лекарите, на които вие ще разчитате утре!

Бихме искали да припомним и  мнението на експертите на Световната здравна организация, което гласи, че “Пандемията причини най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята. Ето защо е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато в целия европейски регион. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, за тяхното психично здраве и социални умения”.

Настояваме да преосмислите демонизирането на езиковите центрове и да не налагате забрана за работа в присъствена среда, при спазване на текущата заповед за провеждане на обучение в образователните институции от неформалния сектор.

 

С уважение,

Асоциация на езиковите центрове в България                                                                                                                                                               8.10.2021г.